domingo, 20 de marzo de 2011

Els Déjà vu, una estranya sensació.

Qué es el deja vu
Mai no heu tingut la sensació d' estar vivint una experiencia ja viscuda? Aquesta estranya sensació (de no més de 30 segons) que fa que la situació ens resulti familiar es coneix com a Déjà vu, que és una paraula que traduida del francès significa "ja vist".  Aquesta situació et fa pensar que ja l' has viscuda anteriorment en un somni i n' hi han vegades que et fa pensar que estàs vivint una experiència pasada que va passar de veritat. En aquesta experiència pasada l' individu per molt que intenti reconèixer-la, mai la reconeix amb exactitud.


Molts cientifics han estat estudiant la raó del perqué es produeixen els Déjà Vu. Aquesta experiència l' ha viscuda més d' un 65 % de la població. La conclusió que els cientifics han extret d' aquesta rara sensació és que es tracta d' una anomalía de la memoria, que és una impressió de recordar "alguna cosa" falsa. Els Deja vu es produeixen a partir de desordres en la memòria; són el resultat de la superposició entre els sistemes neurològics responsables de la memòria de curt termini (successos que es perceben com a pertanyents al present) i llarg termini (successos que es perceben com a pertanyents al passat), es a dir, ocorre un lleuger retard en la recepció de les entrades perceptives en la memòria conscient ,o en altres paraules, la ment inconscient rep l' entorn abans que la ment conscient provocant una sensació de record. En realitat aquest record que reconeix la consciencia es troba emmagatzemat en la nostra memòria desde fa pocs instants.


La majoria de casos es donen en persones amb poca capacitat d' atenció, cansades, amb estrés, etc.

Hi han 3 tipus de Déjà vu: Déjà vecú (ja viscut), Déjà senti (ja sentit) i Déja visité (ja visitat). El més impactant i habitual és el Deja vecu i succeeix entre els 15 i 25 anys.
La paraula Deja vu la va començar a utilitzar el psiquic Emile Boirac en el llibre titulat El futur de les cienciès psiquiques.
Personalment he tingut Deja vu de no més de 5 segons.

Les fonts d' informació  han estat: 

2 comentarios:

  1. és veritat a mi també m'a passat alguna vegada i és una sensació molt rara. M'agrada aquest text que e llegit pel tema del deja vù perquè és veritat,a mi m'a passat i a altra gent també li abra passat, i ara ya se mes cosas del deja vù.
    i tampoc sabia que pels somnis es podia redroduir un deja vù.

    ResponderEliminar
  2. És veritat, a mi també em passa alguna vegada, però no sabia que existeixen 3 tipus de deja vú. El que tampoc sabia es que és produeixen a causa d'estrés, cansament...

    ResponderEliminar