domingo, 24 de octubre de 2010

Perque veiem els objectes en colors ?

Definició estàndard de color: El color és una percepció visual que es genera al cervell en interpretar les senyals nervioses que li envien els fotoreceptors de la retina de l'ull.
Podem veure en colors gracies a la llum. Com tots sabem la llum es composa per 7 colors. La llum es blanca, llavors si la llum es composa per 7 colors vol dir que la barreja d' aquests colors donaràn com a resultat el blanc. Apartir de llum blanca en contacte amb un prisma podem diferenciar els 7 colors. Fins aquí no hi ha cap secret.
- Imatge esquerre: El disc de Newton: Si gira el disc a alta velocitat, podrem aconseguir veure el color blanc.
Quan la llum entra en contacte amb un objecte ,depenent de les característiques d' aquest com la forma o composició, l' objecte absorveix llum (molt o poca, però absorveix minimament). L' objecte no només absorveix, sinó que també reflecteix part de la llum. Aquesta llum reflectida, es la que nosaltres percibim per part dels fotoreceptors que envien en forma de señal nerviosa al cervell per tal de poder interpretar el color.
Per exemple, quan veiem un objecte de color negre vol dir que aquest objecte a absorvit tota la llum (negre es ausencia de color), llavors el que captem es l'ausencia d' ones reflectides.
Si un objecte ni absorveix ni reflecta, vol dir que es invisible.
Els nostres ulls tenen fotoreceptors ( cèl·lules ) situats a la retina ( part posterior de l' ull ). Hi tenim de 2 tipus: cons i bastons
Cons: s' encarreguen de percibir els colors (menys els oscurs).
               - Hi han 3 tipus de cons, cadascun d' ells sensible en percibir els colors:
                    - O vermell
                    - O verd
                    - O blau
Amb només aquests colors podem formar mes de 20 milions de colors. Cada con està conectat al cervell mitjançant un nervi òptic per tal de que el cervell pugui interpretar el color, es a dir, fa de descodificador de missatjes.
Bastons: actuen quan percibim colors oscurs, es a dir, normalment quan hi ha absencia de llum. Colors com el negre i gris.

No hay comentarios:

Publicar un comentario