Perque floten els vaixells?
Primer de tot ens hem de basar en la densitat dels materials.
La densitat es una magnitud fisica que fa referencia a la quantitat de massa en un determinat volum; en altres paraules, es refereix al grau en que les partícules individuals de la materia es troben unides o separades. Com mes unides estiguin les particules, mes dens es el material, i com mes separades estiguin, menys dens es el material (es el que coneixem com a material lleuger). Els materials, com mes densos en referencia a l' aigua, aquests s' enfonsarien, en canvi com mes lleugers, mes flotarien. La majoria de vaixells, ocupen un gran volum i tenen una gran quantitat de massa, ja que estàn fets de materials mes densos que l' aigua (molt poc lleugers), que en teoria s' enfonsarien. Que passaria si un vaixell de ferro entrés en contacate amb l' aigua, s' enfonsaria? No? Perque?
L' unica manera de que un vaixell floti, es a dir, que sigui lleuger , es fent un buit en el seu interior. Aquest buit haurà de estar ple d' aire, perque l' aire es un material molt i molt lleuger, i si un vaixell està ple d' aire, per molt ferro que tingui, aquest sempre flotarà, ja que l' acció de l' aire contrarestarà a l' acció d' enfonsament . Llavors, l' aigua accionaria contra el vaixell empentant-lo cap amunt i fent-lo flotar, ja que el vaixell es troba mes lleuger que l' aigua (menys dens).
Tot això ho sabem gracies al cientific mes important de l' edat antiga anomenat Arquimedes, que ho va compravar quan un dia el rei Hieron li va demanar que analitzes una corona daurada que li havia fet un artesà per comprovar si es tractava d' or pur. Arquimedes no podia fondre-la per convertir-la en un cos regular i calcula la massa i el volum ja que li havien ordenat que no la danyes. Ell, mentre s' estaba banyant va notar que quan va entrar en contacte amb l' aigua va notar que va pujar el nivell de l' aigua. A causa que l'aigua no es pot comprimir, la corona, en ser submergida, desplaçaria una quantitat d'aigua igual al seu propi volum. En dividir el pes de la corona pel volum d'aigua desplaçada es podria obtenir la densitat de la corona. Finalment, la corona no es va tractar d' or pur, sinó d' una aleació d' or amb un altre metall menys dens. A partir d' aqi va crear la llei del principi d' Arquimedes: ''On ρf és la densitat del fluid, V el volum del cos submergit i g l'acceleració de la gravetat, d'aquesta manera, l'embranzida depèn de la densitat del fluid, del volum del cos i de la gravetat existent en aquest lloc. L'embranzida actua sempre verticalment cap amunt i està aplicat en el centre de gravetat del fluid desallotjat pel cos.''
Aquest i la relació entre la velocitat de caiguda dels cossos i la massa; són aspectes de la física clàssica realment impactants.
ResponderEliminarNo cal oblidar la paraula més famosa pronunciada per Arquímedes "Eureka" (l'he trobat), associada per sempre més amb la ciència
estoo no sirve pa naaah
ResponderEliminarestoo no sirve pa naaah
ResponderEliminar