miércoles, 8 de junio de 2011

Somnambulisme

És un estat molt similar al somni. Apareix mentre la persona dorm i es manifesta amb una activitat en la qual la persona es mou, caminant i a vegades parlant. El 19% de la població pateix somnambulisme.
És un transtorn del son classificat com a parasòmnia. Un individu sonàmbul pot caminar, orinar o també pot arribar a sortir de cas, però mai pot optar a la comunicació. Aquest transtorn es produeix en la tercera o quarta fase del somni (somni lent). Normalment aquest transtorn és més freqüent en adolescents. No hi ha un tractament eficaç.Una persona amb sonambulisme pot arribar a matar de manera incoscient. Els homes tendeixen a ser el sexe que pateix aquest transtorn. Les persones que ho pateixen normalment es basen en la representació d'episodis viscuts en un passat o quelcom escoltat o vist a la televisió , carrer, etc

Què són les cascades submarines?

cascadaEs produeixen quan el vent fred refreda les aigues marines més superficials. Aquestes augmenten de densitat i seguidament s'enfonsen massivament i a gran velocitat, formant gran masses d'aigua. Aquest tipus de cascades arrastren garns quantitats d'aigua a milers de metres de profunditat, i també transporten sediments. Tot això provoca que el fons marí s'erosioni. Però no només arrastren sediments, sinó que també es produeix un transport de matèria orgànica, que serveix d'aliment per les criatures marines que viuen al fons marí.
Aquest fenòmen natural es produeixen normalment a l'Àrtic i Antàrtic. També s'han datat unes quantes a la zona de Girona (Mar Mediterrani).

La Gran barrera de corall

La  gran barrera de corall és el major escull de corall del món. S'extèn sobre uns 2400 km de llargada i constittueix la major estructura construida per éssers vius. Compost per més de 3000 esculls individuals i per 900 illes en uns 3000 km. Es localitza al mar del Corall a la costa de Queenisland (nord-est d'Australia). Aquesta gran estructura natural es pot percebre per l'espai exterior, com la muralla xinesa. L'estructura es composa per bilions d'organismes coneguts com a pòlips de corall. Es poden trobar més de 400 espècies de corall. Hi ha una gran varietat de colors, però entre aquests destaquen els tons blaus, roses,fucsia, grocs i verd. 

Archivo:GreatBarrierReef-EO.JPG
Imatge captada desde un satèl·lit
Va ser seleccionada Patrimoni de la Humanitat al 1981. Trobem més de 1500 especies de peixos, mamífers i crustacis (moltes endèmiques).No només hi ha animals aquàtics endèmics, sinó que també hi podem trobar més de 3.000 plantes a les illes que estàn en la zona (3 d'aquestes endèmiques) i unes 300 espècies d' ocells marins i/o costaners.
Hi ha molt de turisme encara que el canvi climàtic i  la contaminació de l'aigua està disminuint grans quantitats de corall.









Fonts d'informació:
http://www.elmundo.es/viajes/2002/VI05/VI05-16.html
http://ca.wikipedia.org/wiki/Gran_Barrera_de_Corall
http://viajeoceania.com/la-gran-barrera-de-coral/
http://amandy.chez.com/espanol/infos/gbrspa.htm

domingo, 5 de junio de 2011

Els "talls" de digestió

Ja s'acosta l'estiu i...veritat que moltes vegades ens hem llançat a la piscina just després de menjar? Bé doncs si és així el teu cos podria rebre el que es coneix com a "tall" de digestió.
El tall de digestió es produeix quan ens llançem a la piscina o platja de cop durant un procés digistiu, és a dir, en un canvi molt brusc de temperatura.



Què és el que li passa al cos? 
Mentre el cos fa la digestió gran part del flux sanguini es concentra en l'aparell digestiu, deixant menys quantitat de sang a la resta del cos.Quan es produeix llavors un canvi tan brusc de temperatura, tota la sang del tub digestiu ha de dirigir-se fins a tota la resta d'òrgans del cos per contraretsar l'efecte. Aquest fet pordueix el "tall de digestió".

Quins poden ser els símptomes d'un tall de digestió?
Un tall de digestió pot causar marejos, suor intensa, lipotimia, nauseas, vòmits, visió borrosa, pal·lidesa en la pell, pols molt dèbil, perdua del coneixement o fins i tot una parada cardiorespoiratòria!

Què podem fer per evitar aquests talls digestius? (recomendacions més habituals)
No menjar aliments pesants, no fer grans esforços després de menjar (no córrer ni nedar), esperar sobre 1 h i 30 min. per tal de que es pugui fer una digestió sense problemes, i no entrar de cop a l'aigua just abans de menjar, sinó que poquet a poquet mullar-se parts com el coll, cara o cames per que així el cos s'acostumi a un canvi de temperatura.
Les fonts d'informació que he utlititzat han estat:
http://demedicina.com/sintomas-corte-digestion/
http://www.tuotromedico.com/temas/corte_digestion.htm
http://www.e-mergencia.com/foro/archive/index.php/t-15666.html
http://charhadas.com/blogs/61-mama-y-enfermera/posts/3479-cortes-de-digestion-prevencion-y-cuidados
http://www.lineayforma.com/estar-bien/los-riesgos-del-corte-de-digestion.html
http://saludbio.com/articulo/corte-de-digestion
http://www.cosasdesalud.es/evitar-cortes-de-digestion/

El sistema copèrnic

Teoria de Claudi Tolomeu
Els sistema de Copèrnic fou un model del sistema solar proposat al 1543 per Nicolau Copèrnic.
Sistema copèrnic
La seva teoria deia que els planetes giraven en òrbites al voltant del Sol i defensava que la Terra tinguès un propi sistema de rotació diàri. El anomenat sistema Tolomeu (que deia que la Terra era el centre de l'Univers) va ser substituit per aquesta teoria astrònoma.  Nicolau Copèrnic va mostrar que el moviment dels planetes s'explicava sense que la Terra estigués en el centre geomètric del sistema. Encara que en aquella época, la Santa Inquisició va fer que molta gent s'oposès a la seva teoria, i en canvi defensaven a la teoria de Tolomeu.
Font d'informació principal: Tema 4 del llibre de física i química de 4t d'ESO (McGrawHill)

Què és la saliva?


La saliva és una barreja homogènia que produeixen les glàndules salivars i  les glàndules bocals menors. És transparent i viscosa. Aquesta substància participa en el procés digestiu i també facilita mastegar e ingerir els aliments. Té un pH d'entre 6 i 7 (àcid). Es composa per:
- 95% aigua (5% sals minerals, sobretot potassi "K")
- Ions de clorur
- Bicarbonat i fosfat (neutralitzen el pH)
- Altres substàncies orgàniques que ajuden al transport, manteniment i destrucció de bactèries (nateja), etc: mucus, lisozim, enzims,estaterina, inmunoglobulines, etc.
Es diu que els humans produim sobre 1/2 litres diàris.
Fonts d'informació:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Saliva
http://kidshealth.org/kid/en_espanol/preguntas/spit_esp.html

Els Okapi, uns estranys animals.

L'Okapi (johnstoni) és el mamífer més emblant i més proper a la família de la girafa. Molts el consideran un fòssil vivent degut a que va aparèixer a l'etapa del Miocè. La seva vida es situa al Congo, o més ben dit, a les selves del Congo. Va ser un dels últims mamífers que es van descobrir a l'Àfrica (s.XX).

Morfologicament és molt semblant a una girafa nana: 2 m de llargada, 1,5 d'alçada i menys de 250 kg de pes.Té un cos vermellòs excepte les potes i els glutis que són de color blanc i negre (semblant a una zebra). Té també 2 banyes petites recobertes de pèl i la llengua la té de color negre (de 35 cm). Aquest animal no tan sols s'assembla a una girafa, sinó que també comparteix les característiques d'un cavall.
http://video.nationalgeographic.com/video/player/animals/mammals-animals/giraffes-and-okapi/okapi.html
Són animals solitaris i poques vegades es distribueixen en petits grups. Poden viure uns 30 anys i el sentit més desenvolupàt és l'oida i l'olfacte. S'alimenten de plantes que poden ser verinoses pels humans.

Fosa de les Marianes


Subducció
La fosa de les Marianes, és la depressió més profunda de la Terra i està situada al Pacífic. S'extèn de forma arquejada, amb direcció de Nord a Sud i té 2550 km. Té una amplada d'uns 70 km més o menys i es va originar mitjançant un procés de subducció (enfonsament d'una de les 2 plaques degut a la diferència de densitat). Atravesa la conca de les Marianes. A l'est de la fosa trobem les illes Marianes. Al 1948 es va estimar una profunditat d'uns 11 km de fondària. En el punt més fons hi ha una pressió d'uns 1085 bares, 1000 vegades la pressió atmosfèrica de superfície.
Fonts d'informació:http://www.planetacurioso.com/2008/12/15/sabias-que-la-fosa-de-las-marianas-es-el-lugar-mas-profundo-del-planeta/
http://www.microsiervos.com/archivo/internet/fosa-marianas-escala.html
http://www.solociencia.com/ecologia/09071301.htm
http://es.wikipedia.org/wiki/Fosa_de_las_Marianas
Video interesant: http://www.youtube.com/watch?v=MUMt9Tbmzbw